Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Atletický ovál, hřiště, venkovní divadlo/třída


 

VENKOVNÍ SPORTOVIŠTĚ A DIVADLO/LETNÍ TŘÍDA U ZÁKLADNÍ ŠKOLY

V létě 2014 městská rada zadala zpracování projektové dokumentace na venkovní sportoviště s atletickým oválem a venkovní hlediště s jevištěm, které by bylo možné využívat i jako letní třídu. Zadání vycházelo z ověřovací studie (studie, vizualizace), kterou předtím vypracovala firma Suncad jako podklad pro jednání o vytyčení pozemku 7000 m2 v prostoru pod základní školou a jeho následný převod do vlastnictví města. Zakázku získala zkušená firma Sportovní projekty spol. s r.o. 

V lednu 2016 byla předložena upravená verze studie, která zohlednila rozšíření pozemků ve vlastnictví města na celkovou rozlohu 12 000 m2, díky čemuž bylo možné optimalizovat umístění oválu, zachovat přímé propojení školy a nádraží a rozšířit parkový prostor.

atletický ovál - klikněte pro zvětšení / stažení v PDF

atletický ovál

Zde je stručný popis některých důležitých a zajímavých aspektů:

  • Návrh optimálně využívá terénní konfiguraci a plochu 12 000 m2 pozemků pod školou, které město postupně získalo do svého vlastnictví v letech 2014 a 2016 k jejich využití ve prospěch školy a našeho města.

  • Umístění oválu a sportovišť v rámci možností minimalizuje terénní úpravy, zároveň respektuje stávající inženýrské sítě

  • Ovál je navržen v délce 250 metrů, doplněný o rovnou „stovku“ s doběhem. 

  • Uvnitř oválu jsou umístěna venkovní hřiště pro míčové hry, v jeho krajích prostor pro různé atletické disciplíny

  • Na západní straně je umístěna dráha a doskočiště pro skok do dálky

  • Vedle oválu jsou umístěny posilovací a obratnostní prvky

  • Návrh zachovává možnost průchodu od školy k nádraží (do ul. Z. Škvora).

  • Návrh přináší optimální bezbariérové napojení od hlavního vchodu školy do ulice Střední, která oblast školy spojuje s centrem Černošic

  • Oplocení se zamýšlí pouze s ohledem na sportovní využití (míčové hry) a ochranu oválu nízkým plotem, jinak areál bude otevřený

  • Parkové cestičky i venkovní hřiště v oválu budou vybaveny osvětlením

  • Ve střední části celého areálu je ponechána volně přístupná parková plocha navazující na centrální prostranství před hlavním vchodem školy. 

  • V severní části je umístěno venkovní hlediště pro cca 320 diváků, s dalším místem k stání či sezení na přírodním terénu po stranách

  • Jeviště je originálním architektonickým návrhem dřevěné stavby, která kombinuje využití jako téměř plnohodnotné jeviště (včetně divadla s několika úrovněmi kulis a stupni např. pro dětský sbor) a využití pro letní školní třídu (děti na pevných stupních místo nutnosti manipulace s židlemi)

  • Na severním okraji je navržena řada parkovacích míst podél Školní ulice

Odhad nákladů na vybudování celého areálu činí cca 20 milionů korun (vč. DPH), ale bude ještě zpřesněn v rámci zpracování projektové dokumentace pro stavební povolení. V městském rozpočtu prostředky na tento záměr ve střednědobém horizontu zřejmě nebude možné vyčlenit, pokusíme se získat dotaci ze státních nebo evropských fondů. 

 

Vizualizace jeviště / letní třídy

viz1 viz2 viz3

 

Původní projektová dokumentace z roku 2014 (nadále platná pro dřevěné jeviště)

Studie (PDF, 1,5 MB) - atletický ovál, hřiště, park, venkovní divadlo/letní třída, parkoviště

nahled

situace

průvodní zpráva

situace fitness, situace kondiční stezka, řez hlediště, jeviště 1, jeviště 2, jeviště pohledy,

technická zpráva ovál, technická zpráva fitness, technická zpráva stezka, technická zpráva jeviště, technická zpráva hlediště

Poslední aktualizace 11.2.2016
 

Za tuto stránku odpovídá F. Kořínek