Černošice
Černošice

Atletický ovál, hřiště a divadlo


V létě 2014 městská rada zadala zpracování projektové dokumentace na venkovní sportoviště s atletickým oválem a venkovní hlediště s jevištěm, které by bylo možné využívat i jako letní třídu. Zadání vycházelo z ověřovací studie (studie, vizualizace), kterou předtím vypracovala firma Suncad jako podklad pro jednání o vytyčení pozemku 7000 m2 v prostoru pod základní školou a jeho následný převod do vlastnictví města. Zakázku získala zkušená firma Sportovní projekty spol. s r.o. 

V lednu 2016 byla předložena upravená verze studie, která zohlednila budoucí rozšíření pozemků ve vlastnictví města na celkovou rozlohu 12 000 m2, díky čemuž bylo možné optimalizovat umístění oválu, zachovat přímé propojení školy a nádraží a rozšířit parkový prostor.

Na podzim roku 2017 byl ve výběrovém řízení vybrán zhotovitel stavby - firma PORR. Stavba byla zahájena v srpnu 2017 a dokončena koncem roku 2018 (zahradnické práce v roce 2019). 

Areál byl uveden do provozu 1. dubna 2019, slavnostní otevření v podobě atletických závodů "Černošice meeting" proběhlo v neděli 28. dubna 2019. 

Areál je k dispozici veřejnosti, základní škole i sportovním oddílům. Podmínky jeho využití a další informace jsou k dispozici na samostatné webové stránce www.sportcernosice.cz

 

Atletický ovál - klikněte pro zvětšení / stažení v PDF

atletický ovál

Zde je stručný popis některých důležitých a zajímavých aspektů:

  • Projekt optimálně využívá terénní konfiguraci a plochu 12 000 m2 pozemků pod školou, které město postupně získalo do vlastnictví v letech 2014 a 2016.
  • Umístění oválu a sportovišť v rámci možností minimalizuje terénní úpravy, zároveň respektuje stávající inženýrské sítě  
  • Ovál je navržen v délce 250 metrů, doplněný o rovnou „stovku“ s doběhem.   
  • Uvnitř oválu jsou umístěna venkovní hřiště pro míčové hry, v jeho krajích prostor pro různé atletické disciplíny
  • Na západní straně je umístěna dráha a doskočiště pro skok do dálky
  • Vedle oválu jsou umístěny posilovací a obratnostní prvky.
  • Projekt zajistil kvalitní průchod od školy k nádraží (do ul. Z. Škvora) a bezbariérové napojení od hlavního vchodu do ulice Střední, která oblast spojuje s centrem Černošic
  • Oplocena je sportovní část areálu, zatímco volný prostor s trávníkem a venkovní amfiteátr oploceny nejsou. 
  • Parkové cestičky i venkovní hřiště v oválu jsou vybaveny osvětlením
  • V severní části je umístěno venkovní hlediště pro cca 320 diváků, s dalším místem k stání či sezení na přírodním terénu po stranách
  • Jeviště je originálním architektonickým návrhem dřevěné stavby, která kombinuje využití jako téměř plnohodnotné jeviště (včetně divadla s několika úrovněmi kulis a stupni např. pro dětský sbor) a využití pro letní školní třídu (děti na pevných stupních místo nutnosti manipulace s židlemi)
  • Na severním okraji je navržena řada parkovacích míst podél Školní ulice (z realizace byla vypuštěna kvůli zachování aleje stromů vysazených zhruba před deseti lety).

 

Vizualizace jeviště / letní třídy

viz1 viz2 viz3

 

Projektová dokumentace (upravená verze z roku 2017) 

Poslední aktualizace 14. 5. 2019
Za tuto stránku odpovídá F. Kořínek